GORGEOUS RED VELVET CAKE



Bahan-bahan ( 1 layer )
250g cake flour / superfine flour ( diayak)
1/2 sk garam
2 sb serbuk koko
113g mentega tanpa garam - suhu bilik
300g gula kastor
2 biji telur (grade A)
1 sk vanila
240ml buttermilk
2 sb pewarna makanan merah (cecair)
1 sk cuka
1 sk baking soda

Cream cheese frosting:
454g cream cheese
1 sk vanila
115g gula halus
360ml krim putar
Cara-cara
Panaskan oven pd suhu175C, griskan dua loyang bersaiz 9 inci, 
alaskan dgn kertas minyak.
Dalam mangkuk, ayakkan tepung, garam & koko. Ketepikan.
Pukul mentega hingga lembut. Masukkan gula & pukul lagi.
 Kemudian, masukkan telur satu persatu & pukul hingga sebati.
 Masukkan vanila, pukul sebati.
Dalam cawan penyukat, gaulkan pewarna makanan merah bersama buttermilk.
Dgn kelajuan sederhana, masukkan berselang-seli 
campuran tepung & buttermilk tadi.
Dlm mangkuk kecil yg lain pula, masukkan cuka & soda, 
biarkan berbuih & segera masukkan dlm adunan tadi. Kaup balikkan.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian dlm loyang 
yg di sediakan & ratakan permukaan.
Bakar kek selama 25-30 min atau hingga kek masak.
Sejukkan kek dlm loyang atas redai selama 10 min.
 Kemudian terbalikkan, biarkan hingga sejuk sepenuhnya.
Bila kek sdh sejuk, balut dgn cling & sejukkan 
1 jam spya mudah menyapu inti & krim.
Kemudian, keluarkan kek & potong setiap lapisan 
kepada 1/2. Anda akan dpt 4 lapisan kek.
Ambil 1 lapisan & letak atas pinggan besar yg rata. 
Sapukkan krim atasnya. Ulang semua proses hingga lapisan yg terakhir.
Ambil krim & sapukkan rata pada atas & sekeliling kek. Sejukkan.
Cara membuat cream cheese frosting:
Pukul cream cheese hingga lembut. Masukkan gula & vanila, pukul lagi.
Masukkan sedikit demi sedikit krim putar & pukul sampai pekat. Sedia utk di gunakan.

No comments:

Post a Comment