TRIPLE LAYER CHOCOLATE MOUSSE CAKE







Bahan-bahan ( 9 inch layer )
Bottom Layer:
6 tbsp unsalted butter - potong kiub
196g Bittersweet chocolate - cincang
1 1/2 tsp vanilla essence
3/4 tsp serbuk espresso/coffee segera
4 biji telur Gred A - pisahkan putih & kuning
1/3 cup light brown sugar
Secubit garam

Middle Layer:
2 tbsp serbuk koko - high quality
5 tbsp air panas
196g Bittersweet chocolate, cincang
1 1/2 Cup cold heavy cream
1/8 tsp garam

Top Layer:
3/4 tsp gelatin
1 tbsp air
170g white chocolate
1 1/2 cup cold heavy cream

Hiasan:
Coklat diparut / serbuk koko
Cara-cara
Bottom Layer: Panaskan oven pd suhu 325 drjh F / atau ikut oven masing2. 
Griskan tepi springform pan bersaiz 9 inchdgn butter. 
Kemudian, cairkan butter dan coklat dlm mangkuk tahan panas dlm microwave. 
Masukkan serbuk espresso/kopi,gaul dan sejukkan sekejap. 
Masukkan pula vanilla dan kuning telur,gaul sebati, ketepikan. 
Pukul putih telur dan garam dlm 30 saat, kemudian masukkan 
separuh brown sugar & pukul 15 saat baru masukkan lebihan brown sugar lagi...
pukul sampai kental (soft peaks). Ambil 1/3 adunan putih telur & 
campurkan dgn adunan coklat yg dicairkan tadi,gaul. Kemudian, 
tuang adunan coklat dlm lebihan putih telur tadi & kaup balikkan sampai sebati. 
Tuang adunan dlm springform & ratakan. Bakar selama 13-18 min sampai 
kek kembang & ditengah2 kek sdh masak tapi masih lembut sdikit,
bila sentuh dgn jari tgh kek akan melantun. Sejukkan kek atas rack 
(jgn keluarkan dr loyang) selama 1 jam,kek akan mengecut bila sejuk.

 Middle Layer: Campurkan sebuk koko & air panas,ketepikan. 
Cairkan coklat dlm microwave & sejukkan sekejap. 
Pukul heavy cream & garam sampai soft peaks. 
Campurkan serbuk koko tadi ke dlm coklat yg di cairkan. 
kemudian, ambil 1/3 bahagian cream yg di pukul & 
campurkan dlm campuran coklat tadi,gaul utk mencairkan sedikit. 
Kemudian, kaup balikkan lebihan cream kedlm adunan hingga sebati. 
Tuang dlm springform pan,ratakan & sejukkan at least 15 min 
sementara membuat lapisan atas kek.

 Top Layer: Dlm mangkuk kecil, masukkan air & tabur gelatin. 
Biarkan selama 5 min. Letakkan white chocolate 
dlm mangkuk tahan panas,ketepikan. 
Panaskan 1/2 cup heavy cream dlm saucepan dgn api sederhana. 
Matikan api & masukkan campuran gelatin,gaul sampai gelatin larut. 
Tuang ke dlm white chocolate & gaul sampai white chocolate cair & licin. 
Sejukkan sekejap. Pukul lebihan 1 cup heavy cream tadi sampai soft peaks. 
Ambil 1/3 adunan & campurkan dgn adunan white chocolate tadi,gaul sebati. 
Kemudian, kaup balikkan pula yg lebih sampai sebati & tuang dlm springform pan. 
Ratakan & sejukkan 3 jam / semlmn. sebelum hidang, tabur coklat yg di parut/ serbuk koko.

No comments:

Post a Comment