KEK POP






Bahan-bahan ( 20 biji ++ )
Lebihan Kek (apa2 perisa pun boleh)
50g butter (unsalted)
Sprinkle warna warni
Batang Lolipop / Lidi Sate dalam ukuran 15cm
Chocolate (dairy choc / dark choc / white choc)
Kotak polistrene
1.5 tbsp Shortening / butter
Bahan-bahan hiasan yang digemari ikut kreativiti masing-masing. (contohnya)
1- Badam Hancur (mesti dibakar dulu badamnya)
2- Sprinkle warna-warni
3- Chocolate rice
4- Eadible Beads
5- Smarties / M&M
Cara-cara
Hancurkan2 kek dengan menggunakan jari. 
Masukkan butter dah gaul hingga kek jadi moist.
Amik segenggam kek yg dah digaul dengan butter tadi, 
bentukkan bulat. Teruskan sehingga habis. 
Maka base Cake Pop Anda dah pun siap.
Sejukkan Cake Pop yang dah dibentuk bulat-bulat tadi dalam peti ais selama 2 jam. 
(gunakan ruang simpanan biasa, tak perlu dimasukkan dalam freezer). 
Tujuannya adalah supaya adunan kek yang dah dibentukkan tadi jadi betul2 pejal.
Setelah 2 jam, sekarang dah bolehlah memulakan proses menghias Cake Pop anda.
Cairkan chocolate menggunakan kaedah double boiling. 
Setelah chocolate 75% mencair, 
tutup api dan masukkan shortening ataupun butter dan 
kacau menggunakan sudu sampai semua bahan cair.
Keluarkan Cake Pop yang disejukkan tadi daripada peti ais. 
Ambil Satay Stick ataupun batang lolipop dan cucukkan pada cake pop. 
Cake Pop anda akan kelihatan seperti lolipop.
Ambil satu cake pop yang telah dicucuk td, pegang batangnya. 
Tuangkan 1 sudu chocolate cair ke bahagian cake pop 
sehingga chocolate menyaluti Cake Pop tersebut.
 Sebelum chocolate mulai mengeras, taburkan sprinkle 
dan kacang ikut kreativiti anda.
Cucukkan Cake Pop yang siap dihias pada polisterine supaya chocolate 
boleh mengeras sepenuhnya. Teruskan menghias Cake Pop yang lain.
Cake Pop anda dah siap dihias! Boleh juga dibungkus dengan 
plastik dan dinikmati bersama yang tersayang waktu menonton TV.

No comments:

Post a Comment