COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE



Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. 
Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, 
campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, 
garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati 
(gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, 
sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi 
sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B 
yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek 
yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. 
Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath),
 pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, 
buatnye simpel jer.
 Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh 
tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar 
air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, 
kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek 
tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang 
pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler 
dlm oven then bakar ler, tu aje).

 Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi 
(oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).

No comments:

Post a Comment